Menu:

GARMIN - InfoTeam

LOGO CikloRusija2007

Kontakt

Prezentacija u Ruskom domu!

Za sve zainteresovane "Rusija na dva točka"
- projekcija fotografija i propratna priča sa puta održaće se u Ruskom domu (Velika sala), u četvrtak 11. oktobra (19:00).

preuzmi plakat...

Novosti:

Avgust 6, 2007:
I ostali deo ekipe je stigao kući. Sada se sređuju utisci, kuje pričica i slažu fotografije sa puta...

Detaljnije...

Pomogli su nam:

Travkina Anna,
Sanja Beker,
Slađana Nišavić,
Ivan Milosavljević, Bogoljub "Bata"  Lagundžić,
Jovan Eraković,
Vesna Janković

Detaljnije...

Linkovi:

- VRUM galerija
- Ugi's page
- FreeBiking
- CikloNaut
- BeoGradac
- OSWD.org

Verzija: 1.4
(Avgust 2007)

Medijski pokrovitelji:

baner_Danas baner_INDEX

Prijatelji:

Klub Putnika SrbijeBeogradacCiklonautVelo PiterZeleni DvorDruzbaFotografije - Pedja

Pomogli su:

baner_MK baner_1world Klub Studenata Tehnike baner_Bajic baner_Urosevicbaner_IBNskolabaner_Milicabaner_Matilda

Emilija Zeković

FINKOM d.o.o.

 

Oprema

:: MOMIR :: UGLJEŠA ::

GPS GARMIN
(Globalni Pokazivač Staza)
bez koga bi se teško snašli po Ruskim bespućima. GPS je donacija firme INFOTEAM.

 

:: MOMIR

BICIKL
Poseduje bicikl sa 21. brzinom. Na biciklu ima napred disk kočnicu, dok pozadi ima običnu, onu sa gumicama. Na biciklu su montirane lampice, napred bela a pozadi, naravno - crvena. Obe lampice kupljene kod kineskih trgovaca, za par stotina dinara. Od dodatne opreme ima zadnju korpu bez koje bi bilo skoro, ako ne i sasvim, nemoguće nositi potrebne stvari za duži biciklistički put, poput lubenice ili, kako sam se već uverio na jednom od prethodnih putovanja, kamena za kiseli kupus koji je od neprocenjive koristi u dubinama neprohodnih ruskih i inih šuma.

ŠATOR
Pored bicikla Momir poseduje i ŠATOR. Sa dva sloja i u kome je po slobodnoj proceni proveo šezdesetak dana u protekle tri godine. Unutrašnji sloj služi da se u njemu: jede, spava, odmara i tako dalje, dok spoljašnji služi da štiti osobu koja je u unutrašnjem delu šatora od spoljašnjih uticaja. Ova dva dela su u svojevrsnoj simbiozi i teško ili nikako ne bi funkcionisali jedan bez drugoga. Gornja polovina unutrašnjeg dela je od pamuka, dok je donja polovina od najlona. Pamučni deo ima po svojim uglovima fine aplikacije sive, žute, i crvene boje. Svaka boja nosi trag i svoje uspomene.
Siva boja nam govori o onom davnom danu kada je Momir kampovao negde pored Dunava a u toku noći pade kiša. Ujutru je spakovao šator i otišao dalje, uveče se vratio sa puta, sledeće jutro otišao na posao i usled svoje urođene lenjosti nije stavio nekoliko dana šator da se suši. Kada ga je otvorio, priroda mu je darovala ove prelepe aplikacije sivo-zelene boje.
Žuta je verovatno, nasuprot široko uvreženom mišljenju, nepoznatog porekla, najverovatnije nastala ispijanjem voćnih i ostalih sokova u udobnosti ove platnene kuće. Crvene fleke nas sa setom vraćaju na dan kada je Momir ostavio otvorenu zaštitnu mrežu tako da su u šatoru našle utočište hiljade komaraca sa kojima se naš junak igrao u toku noći, bar ono što je njemu igra komarcima je bio rat.

GARDEROBA
Visoko kvalitetan biciklistički dres kupljen na rasprodaji sa sakrivenom greškom. Grešku Momir još nije našao, osim što na etiketi piše "ŽENSKA MAJA". Dugo je Momir razmišljao šta to znači, ako je Maja onda naravno da je ženska, ne može biti muška, osim ako nije od "onih", ali kakve to veze ima sa majicom? On i dalje nosi svoj crveni dres, malo mu je širi u predelu pluća ali to tako treba jer svaki pravi biciklista mora da ima pun kapacitet ovog organa da bi bio uspešan u ovom sportu.
Gaće - biciklističke. Crne, pripijene. u savršenom skladu sa crvenom ženskom majom. To samo biciklisti razumeju.
Patike. Iz inostranstva. Nemačka. Kupljene na rasprodaji za 10. evra. Plave sa narandžastim prugama. Da nije ovih pruga koštale bi triput više. Ovako, prošle su kontrolu kvaliteta, nije ih kupio niko, padoše sa svoje početne cene na tri puta manju te dospeše u Momirove ruke. Ovih dana ide kod krojača da skine ove pruge, pa možda nešto i zaradi.
Kada se u ova tri dela garderobe uklopi punačko telo četrdesetogodišnjaka dobijamo blagi nagon za momentalnim izbacivanjem želudačnog sadržaja.

ALAT
Od alata, Momir uvek nosi lepu reč sa sobom. Svoje saputnike često zna da pita "Izvini, jel' možeš da mi ovo _______?" (na crte upisati jedan od ponuđenih izraza: pritegneš - zalepiš - zameniš - ispraviš - napumpaš - zavariš) tako da na taj način uvek ima adekvatnu alatku sa sobom.

OSTALA NEPOMENUTA OPREMA
Primus, mali plavi, "za kafu, a i supu vruću", kako je rekao u jednoj pesmi narodni pesnik. Mnogo kafe. Dušek za miran noćni odmor. Koji se probuši prve noći pa se svako veče krpi. Dostupnim alatom. (Izvini, jel' možeš da mi ovo zakrpiš?) Već pomenuti kamen za kiseli kupus, ako se, ne daj Bože, ukaže potreba da se na putu štagod kiseli. Opet, isključivo dostupnim alatom i opremom. (Izvini, jel' možeš da mi ovo ukiseliš?).

 

:: UGLJEŠA

BICIKL
Ovom prilikom bih se hteo zahvaliti mom starom dvotočkašu UNIS-u koji me je svih ovih godina do sada služio hiljadama kilometara po svakojakim (vruuum, brrrmm, fijuuu, truc-truc, gore-dole, povuci-potegni) putevima. Sada on stoji po strani i njegovo mesto je preuzeo MTB bicikl sa 27. brzina, što je čak 6 (slovima: šest) brzina više nego kod Momira. Koliko je to bitno videćemo kada se budemo peli na Valadajsku visoravan...
Kao što je Momir napomenuo, veoma bitna stvar od dodatne opreme na biciklu je zadnja korpa, poznatija kao "pak-treger" u profesionalnim krugovima. Tako bih se za omogućeno vucaranje lubenica, bisaga i/ili kamena za kupus zahvalio Mileni (a i Milošu) Podolšak.
Hvala Milena na pak-tregeru!

BISAGE
Bisage su pozajamica od Zorana Čubrila (pogledajte njegov sajt www.beogradac.com). Dotične bisage sam pozajmio još s' proleća i nikako da mu vratim... A pošto su njegove bisage kod mene, on se odlučio za pešačku varijantu po planinama. Kući mi stoje još i bisage Vlade Sremčevića - za svaki slučaj.
Hvala Čubrilo na bisagama!

VREĆA
Za toplu noć u Rusiji će se pobrinuti vreća Milana (Hill) Lazarevića. I ta vreća je pozajmljena još ranijih sezona i nikako da mu je vratim...
Hvala Hill-e na vreći!

ALAT
Od alata, ja uvek nosim lepu reč sa sobom. Svoje saputnike često pitam "Izvini, jel' možeš da mi pozajmiš _______?" (na crte upisati jedan od ponuđenih izraza: pumpu - papagajke - teflon-sprej - čekič - radapciger - pajser ) tako da na taj način uvek imam adekvatnu alatku sa sobom. Barem znam da popravim...

OSTALA NEPOMENUTA OPREMA
Posedujem lončić™, mali crveni na bele tufne za supu vruću. Definitivno zaštitni znak svake ozbiljne ture. Takođe se trudim da ponesem par sendviča, čisto da pravim zazubice saputnicima kada ostanu bez hrane.

Ako imate nešto da mi pozajmite, izvol'te mi pisati na e-mail.