Neblog

Фејсбук и сиротиња

или зашто је Фејсбук најбољи сајт

Неблог > Писаније > Фејсбук и сиротиња
Написано:
Фејсбук и сиротиња

Сви ви који ме знате подуже и боље, знате да сам пун предрасуда, тврдоглав и донекле конзервативан. Наведено, иначе, сматрам врлинама, али поставља се питање: "Откуд ја на Фејсбуку?"


Сама идеја интерактивног ријалити шоуа ми је одвратна. На Фејсбук сам доспео пуким случајем и то са МајСпејса који је још горе ђубре. На наведени сам такође доспео случајно, када сам истраживао овај тип сајтова, што је најсмешније: са техничке стране. Гледао сам како је МајСпејс урађен и крстио се како тако лоше урађен сајт може да буде толико популаран.

Једаред, сећам се добро као да је било за време санкција, седећи на клоњи читао сам неки текст у "Времену" где је био опис сајтова за друштвено умрежавање и где је поменут Фејсбук као сајт где се скупљају интелигентнији и образованији. То је наравно било некад, а онда сте ви отворили налоге. 

Е сад, рекох себи: "Да видим шта је и ово!" и ухватих се за ролну тоалет-папира. Отворих налог и убрзо схватих све моћи и предности овог портала.

Одмах да кажем да Фејсбуку нисам нашао ни једну ману. Дан данас мислим да је то сајт који је генијалан и одлично технички одрађен, а када само помислим колика машинерија стоји иза њега чим опслужује милијарде људи у исто време - хвата ме језа. Више од милион и триста хиљада људи само из Србије је учлањено и има профиле. Да не грешимо душу, бар 20% је лажно и отпада на спемере, педофиле, преваранте и оне који су тол'ко глупи да су заборавили шифру или им је мако тројанац, а при том нису провалили дугме: "Заборавио сам шифру, пошаљи ми је на мејл."

Елем, морам истаћи да сам у почетку био скептичан. Шта је ово? Клик овди, клик онди. Додах ту неке барабе, барабе додаваше мене и тако је то кренуло. Фејсбук би ми био изузетно досадан да је само мал'ко другојачије конципиран. Међутим, он ради савршено.

Ево зашто је Фејсбук идеалан сајт:

1. Упознавање. Не мислим на упознавање нових људи и стварање нових познанстава, дружење итд. Све је то за доконе радикале. Под овим мислим на упознавање људи за које сам мислио да их познајем. Невероватна је ситуација да људи, које познајем уживо двоцифрен број година, могу толико да ме изненаде својим музичким укусом, ставовима и незнањем. Као да сам живео у шуми и дружио се с веверицама. Једноставно још боље упознаш људе и тек онда имаш документовано зашто их треба избегавати.

2. Писменост. Не кажем да сам Џа зна кол'ко писмен, ал' умем да се потрудим. Међутим, оно што виђам на Фејсбуку је последњи ексер у сандуку српског образовног система. Толико полуписменог четвртсвета сам знао да постоји, ал' ми је увек било чудно како их није срамота да пишу толико глупости. Изгледа да је разлог више него једноставан - како да их буде срамота када нису ни свесни колики су дудуци.

3. Наивност. Ово је једна од најважнијих ствари. Није ми јасно како неко може да буде толика будала да се учлани у групу типа: "Ко ти гледа профил? РАДИ ПРОВЕРЕНО!" или "Фејсбук златни профил. РАДИ ПРОВЕРЕНО!". Ове групе функционишу тако што се сиротиња наложи па учлани. Тамо даље стоји упутство парафразирано: "Учлани се у групу. Потом позови све своје пријатеље тако што ћеш унети у URL поље следећу скрипту (па ЏаваСкрипта). Након тога угаси бровзер и кад га упалиш опет и уђеш на Фејсбук знаћеш ко ти гледа профил." Само потпуно технички неписмени плебс може да мисли да ово функционише. Међутим, нисам веровао колико таквих има у мом окружењу. Сваки други дан добијем по један захтев за учлањење у неку од оваквих група којој је суштина привући што више људи, касније јој променити име у "Ноћни живот у Београду" или неко слично спем име и - спемовати будале. То што је већина вас глупа није мој проблем, али поражава чињеница да већину вас стварно интересује ко им гледа профил. Врхунац малограђанштине. Ако је у вашем селу то био манир, мени је ипак то мање више небитно. Баш ме брига ко ми гледа профил, шта ко о мени прича и да ли о мени трачари. Сличан став препоручујем и вама и мирније ћете спавати. Али, с обзиром да сте већина најобичнији конзументи благодети потрошачког друштва, ништа ме више не чуди. Мој став о потрошачком друштву ћете читати неки други пут.

 

4. Квазипрофесионалност. Већина вас сте запослени људи. То је веома добро за вас и за економију ове шљива-републике. Међутим, неки моји пријатељи су огрезли у тзв. корпорејт фазон. Живе за пос'о. Шатро. Истина је да су несрећни у осталим доменима својих паланачких живота те да им је тзв. каријера једино на чему могу да лече комплексе. Пошто Фејсбук схватам као сајт за губљење времена, гледање преко плота и уопште за неозбиљну комуникацију, зачудих реакцији када сам некима остављао коментаре по профилима типа: "Чујем да волиш добру капљицу", "Остао ти је брус код мене", "Види каки си/кака си!" и слично. Реакција коју сам поменуо у претходној реченици је била: "Ти ниси нормалан! Па то читају моје колеге/шеф/надређени итд!" Пошто познајем неке од тих колега/шефова/надређених, видех на њиховим профилима да им ортаци остављају још веће небулозе. Пола фотки су им из кафане где су раздрљени или ждеру печење. На овом једноставном примеру се може видети читава философија осећања ниже вредности, што није случај само у Србији. Овде је само популарно фолирање и играње улоге професионализма и воркохолије.

5. Уметност. Ови су ми најдражи. Општа дефиниција уметности се тешко може дати, али сви ће се сложити да се са неким уметничким делом комуницира индивидуално. Свако га осећа на свој начин, тако да се не може конкретно рећи ко је уметник, а ко није. Али, Фејсбук уметници се препознају по томе што на своје профиле каче неке апстрактне слике, а када им се уђе у галерију фотографија, све је отприлике тако. Као да иза профила није човек већ насумично набацан скуп слика с интернета, или још горе, сопствених креација. Да не грешим душу, видео сам и добрих ствари, а познајем и неке људе који су веома талентовани. Проблем је што већина уметника то није, или ја нумем то да препознам.

6. Љубав. Не знам како ово другачије да назовем. То су личности који имају дечка/девојку или дете и слично. Своје слике са њима каче на профил па ће њихов дигитални пријатељ имати утисак да комуницира са обоје. Ово посматрам као прикривену поруку: "Нисам тол'ко дебела, виш' да имам фрајера", "Имам малу плату, ал' зато имам дете", "Вид' што сам наш'о добру рибу" или "Имам рибу, нисам дерпе!".

 

7. Апликаџије. Од свих који инсталирају апликације, разумем само оне који играју игрице. Лично их не играм, али немам ништа против оних који их играју, јер свако бира начин на који ће да дангуби, као уосталом што ја сада пишем овај текст. Међутим, само онај ко је толико залудан, да то прелази у болест, може да игра квизове, инсталира апликације типа: "Моји најбољи пријатељи", "Моја година 20ХХ у сликама", итд. Срећом па имам инсталиране разне фине скрипте које блокирају ово чобанство и приде ми лако дају до знања ко је од мојих "пријатеља" ретардиран.

8. Вид' шта ја читам. Ови су слични оним квазипрофесионалним каријеристима из тачке 4. с тим што често шерују неки линк из своје "струке". "Како запосленима у компанији забранити да шаљу мејлове, слушају интернет радио, четују, иду на Фејсбук, брију ноге, иду у клоњу, траже плату, пију јогурт, имају децу, пуше и уопште дангубе и представљају нашу најбољу компанију на свету у ружном светлу, а све то без физичке принуде и везивања лисицама за радијатор". Ту обавезно волим да напишем неки коментар.

9. Вид' шта ја пишем/фоткам/цртам.
 Ово су људи који себи придају превелику важност и мисле да их други гледају с низине и диве им се. Има их доста, а рекао бих да овде се и ја могу убројити. Пошто је дегутантно да описујем сам себе, то је најбоље дурадите ви.

10. Ал' сам смешан. Убедљиво најгора категорија, која се састоји у особама које постављају "смешне" линкове или покушавају да буду духовити у својим статусима, али у великој већини случајева остају без повратне информације, тј. коментара.

 


Ово је укратко моје запажање којекаквих вас на Фејсбуку. Припадност једној категорији не искључује припадност другој,тако да неко може бити уврштен у три категорије, неко само у једну, а неко у свих десет.

Сада вам је јасно зашто сматрам да је Фејсбук најбољи сајт на свету. Он је шири феномен, тако да ћу се још позабавити овом тематиком.

Наставиће се.

Шири бјутизам...

Ово неблошко писаније мож'те метути ди вам воља, ал' до сада се као најразумљивије показало ако га метете на неку од друштвених мрежа за дангубљење домаћица.

   

Тако, поред тога што чините похвалу овог нелитералног штива, чините и да Бјути постане утицајан блогер и да може да једе и пије за џаба кад га позову да прича глупости којекуде.


 

Коментари

Пишите шта 'оћете, ал' у принципу се не обазирем на ваше глупости.

Систем за коментарисање омогућио Disqus

Ne kužim / Can't understand

Лајкујем вам мајке

Само за хипстереАко ово неко користи, мож и да кликне

Свежи коментари

Вид' што лепо

Srbovanje
Preko ramena

Ове ја читам...

...ал' не мора да значи да вазда ценим њихове написане глупости.