Neblog

"Закон" о безбедности саобраћаја на путевима

Неблог > Писаније > "Закон" о безбедности саобраћаја на путевима
Написано:
ЗОБС

Овог маја навршиће се значајан јубилеј. Десет година од како активно возим. Другим речима ово значи да имам солидно искуства да могу да прозборим нешто више о овој материји.

Наиме, крајем 2009. је почео је са применом нови Закон, који ће наводно спречити чобане да се понашају као чобани, тј. да их натера да возе по правилима саобраћаја. Шта је сада овде проблем?

Читајући коментаре на предлог Закона, тј. док још није био усвојен, највише опаски је било типа: "Кад ће више?", "Треба донети овај закон и пооштрити казне још више!" итд. Типично острашћено размишљање полуписменог неуког плебса.

У новом Закону нема ништа суштински ново, тј. философија је иста. Ко се не понаша по диспозицији, следи му санкција - као и код сваког закона. Проблем са старим законом је био то што је био застарео и стварно га је требало мењати, ал' ово што је усвојено и што се примењује је доказ да живимо у полицијској држави, а полицијску државу волимо, јер другу никада нисмо имали.

Примена

Највећи проблем претходног закона беше што се није примењивао. Бар не доследно, јер да је примењиван икако, такође би било казни и лепог понашања. Закон томе и служи - да се примењује. Нека решења у њему су била застарела, то је уреду, али у њему је било и обавезно везивање појаса, ограничење брзине, правила понашања у ширем смислу итд. Међутим, неколико месеци пре усвајања новог, стари закон се примењивао још слабије што се дало приметити по још слабијим контролама на путевима, алко-тестовима и слично.

Када је усвојен нов закон, домаћице и сви који се у вожњу не разумеју су ликовали: "Коначно ће се знати ред", говорили су. Зашто? По старом закону је било дозвољено возити брже од прописаног? Јок!

Проблем

Срби су један народ који веома волим. Из истог разлога волим још неке ствари: да чачкам нос и гледам Монтија Пајтона. Разлог је исти, а то је луцидност.

Ванземљачки народ под именом Срби су убеђени да се све може решити брзо. Из истог разлога гутају таблете и доносе законе. Овај феномен закона-таблете је још дивнији када се пренесе на дигитално доба па добије пренесено значење једног клика мишем. Као што се разваљен оперативни систем не може оправити једним кликом миша, ваш систем у организму се не може средити гутањем таблете. Пошто су сви системи у бити слични, ни државни систем, оличен у законима и њиховој примени, не може се средити доношењем једног закона.

Живели су срећно до краја зеленог таласа

Зашто ја пишем све ово, а не износим поенту? Вероватно зато што је и нема. Проблем је много дубљи и овим законом се ништа није постигло, осим дезинформисања пролетеријата и пуњења државног буџета.

Конкретно, од доношења новог закона појачане су контроле у саобраћају не били се овај фашистички закон оправдао квантитетом наплаћених казни. Нека решења су такође на граници фашизма, једино што је грађанима Републике Србије дозвољено да возе кола. Чим упале аутомобил, за нешто су већ криви.

Оправдање овог закона је било и у често пута понављаној лажи да је "рађен по угледу на Немачки". Ако су грађани ове шљива републике будале, Швабе нису. Развијене државе су развијене, јер закони који се тамо доносе су по мери грађана и државе. Дакле неки компромис. На пример, у Немачкој је дозвољен ниво алкохола у крви ~0,5, а у Србији је смањен с ~0,5 на ~0,3. Уствари, ако имате 0,5 ви нисте пијани, само сте лако алкохолисани што кошта извесну суму која се уплаћује у Буџет.

Висине казни су такође несразмерне у односу на Немачку, јер се за неке прекршаје овде плаћа казна од 500 еура, а у Немачкој за исто дело 50 еура. Међутим у робовласничкој држави је све могуће, а нико не диже глас, јер је политички некоректно да се иде против закона који "треба да спречи број изгубљених живота." Која патетика.

Висина казне, у сваком закону па и у овом, мора да буде сразмерна општим друштвеним и економским приликама. Када су казне превисоке, људи се спремни на већи ризик па све буде контрапродуктивно. Чувени књишки пример односа превисоких казни наспрам почињеног дела је Енглеска у 19. веку, која је тада имала најдрастичније казне у домену кривичног права. Погодите шта? И даље је била држава са највишом стопом криминала.

Замислите да сте кренули у кафану колима. Седнете с друштванцетом и попијете по једно мало пиво кол'ко је дозвољено. Таман док цевчите последњи гутљај, улази још добре екипе и спајате столове. Ајд', попићете још једно мало пивце, као - изветриће се. Међутим, пошто знате да сте већ у ситуацији да будете кажњени, кажете себи: "Ма у... " и поручите још једно. И још једно. Нормално да у стању смањене урачунљивости нећете позвати такси (а вероватно и немате паре јер сте све пропили), него ћете сести у кола јер се осећате способно и трезно за вожњу. На путу кући постоје две солуције: 1. да изазовете несрећу 2. да вас навата пандур.

Да је граница остала иста, ситуација би била другачија, јер би два пива била сасвим довољна да проћаскате с обе екипе и кажете себи у свесном стању - доста. Као и до сада. Нико није убијао пијан људе са 0,56 већ са много више. Изузеци су могући, али не потврђују правило.

Српски парадокс

Још једна занимљива ствар у Закону је да возила старија од 15 година морају да иду два пута годишње на технички преглед. Слажем се. Иако из искуства знам да многи своја матора возила држе у беспрекорном стању, нека буде.

Проблем наступа онда када треба урадити технички преглед, јер правилник још није усвојен (с оградом да ако је усвојен, још увек се не примењује). Наиме, поред тога што ће се на техничком прегледу гледати и ситна цревца, главна ствар је - цена.

Цену техничког прегледа ће одређивати држава, а то ће бити око 4000 динара. Ја сам мислио да смо ми са комунизмом раскрстили. Какав је то начин да држава одређује цену техничког прегледа? То значи да неко ко има старији аутомобил од 15 година (у мом случају) мораће да издваја 8000 динџи годишње (могуће и више) само за технички преглед, приде регистрација од 14000 динара.

Не располажем неким званичним подацима, али да се претпоставити да се они штелују. Међутим, кол'ко се сећам неког истраживања од пре коју годину, скоро подједнак узрок несрећа су алкохол и умор. Алкохол сигурно не преко бивше границе од 0,55 примила, већ далеко више што подразумева дебелу опијеност. Постојање алкохола у крви се санкционише, чак и количина која није нужно опасна, али како ће се санкционисати умор? Срамота је да држава не држи своје грађане будне за воланом.

Када сам у децембру као новинар тражио податке од МУП-а у вези структуре старости возила која учествују у несрећама, рекли су ми да такве податке немају. На основу чега је онда утврђено да старија возила морају на преглед два пута годишње?

Вероватно на основу "немачког искуства", где је ситуација потпуно другачија. Тамо су људи углавном возили квалитетне аутомобиле, јер других није било да се купи. Сав крш су извозили на тржишта европског и светског трећег света. Овде је ситуација потпуно другачија. Највећи део аутомобила, захваљујући Слоби, беху кршеви домаће, руске и остале ситноборанијске источне производње и други кршеви из развијенијих и технички напредних држава којима је истекао рок трајања. Онда је омогућен увоз половњака, који су у великом броју случајева подједнако ђубре, али дају лажан утисак безбедности.

Лажан утисак безбедности је највећи проблем саобраћајних несрећа, јер су аутомобили новије генерације одлично звучно изоловани, тако да ако возите 60 или 160 на сат нећете приметити драстичне осцилације у нивоу буке. Тако се и гине. Очас посла: дрво, бандера, банкина, југо, пешак, саобраћајни знак, камион...

Похвала лудости

Ово пишем јер чух вест да је "од доношења новог Закона о Б.У.С." драстично смањен број несрећа. Које сељачке форе. И ћорав осећа хладноћу, а ако је којим случајем изашао из куће, осетио би да је 'ладно, а неко би му рекао и да је нападао снег и да је клизаво. Људи су једноставно мање возили и путовали по снегу (сетимо се снега за Св. Николу). Отуд и промена статистике погинулих у односу на податке од прошле године.

Не заборавимо и друге битне факторе: мањак пара за прескупу и лошу чорбу, мањак пара за пут уопште и први психолошки ефекат доношења закона који ће неминовно проћи.

Овај закон је донет да би се грађанима полицијске шљива републике Србије узималe паре у време економске кризе и тако попуњавао празан буџет. Ко је читао структуру буџета све му је јасно.

На страну то што је сам закон писала полиција. Још један доказ да полицијске државе. Не зато што је Закон писала полиција, већ како сме институција да пише сама себи законе? Зашто онда реформу правосуђа није вршио Суд? Цивилна контрола - цврц.

Закључак и ограда

Да не будем схваћен погрешно, немам ништа против већине решења у Закону. Подржавам забрану телефонирања у току вожње и вожњу са упаљеним светлима. Остало се подразумева: појас, брзина итд. Међутим казне су превисоке, смањење брзине у насељеном месту на максималних 40км/ч нема смисла итд. Суштина је да је закон донет из као "добре намере", а уствари служи да се возачима узимају паре где год могу, јер су очигледно златна кока. Још из времена комунизма се сматра да је аутомобил луксуз, а не потреба и таква философија је у главама деце самоуправљача која су сада на власти - остала.

Шта да вам кажем осим да цитирам нешто што ми се много допало, а коментар је узет са сајта где је неко коментарисао вест око фрке са (не)потписаном возачком дозволом:
- Губитак Косова, економска криза, корупција, криминал... али изгубити изборе због Закона о саобраћају... НЕПРОЦЕЊИВО!

Ваистину.

Шири бјутизам...

Ово неблошко писаније мож'те метути ди вам воља, ал' до сада се као најразумљивије показало ако га метете на неку од друштвених мрежа за дангубљење домаћица.

   

Тако, поред тога што чините похвалу овог нелитералног штива, чините и да Бјути постане утицајан блогер и да може да једе и пије за џаба кад га позову да прича глупости којекуде.


 

Коментари

Пишите шта 'оћете, ал' у принципу се не обазирем на ваше глупости.

Систем за коментарисање омогућио Disqus

Ne kužim / Can't understand

Лајкујем вам мајке

Само за хипстереАко ово неко користи, мож и да кликне

Свежи коментари

Вид' што лепо

Srbovanje
Preko ramena

Ове ја читам...

...ал' не мора да значи да вазда ценим њихове написане глупости.