Neblog

О рђавом и длакама

Кукање лудом радовање

Неблог > Писаније > О рђавом и длакама
Написано:
Kuknjava

Нисам бирао, кеве ми, дас родим у Србији, ал' кад сам већ ту стицајем прилика које се зову нешто неважно као што је рођење, морам да живим овди – шта ћу.

Поменути стицај околности ми је донео ту радост живљења међ' пуком који мало, мало па закука. И треба да кука, тешко је.

Проблем са кукњавом је што је неконструктивна, дакле, то је кукањ у празно. Кука се, желе се промене, а нико их заправо не жели.

Безброј је разлога за цоктање, кукњаву и „видиш ти шта се ради” пароле, описане у Приручнику за хејтере, ал' тамо сам тему само додирнуо овлаш – у нади да ћу шире писати о томе, а пошто ово пишем две године касније, јасно је да се ништа није променило нити ће. Ево и зашто.

Кукњава на тајкуне

Рекох давно о томе, мало изврнуто, ал' заправо то је и био смисао. Кукњава на тајкуне, што овде, што по регији своди се на исто. Они држе све и то је истина. Исти ти (заједно са разним службама, ајде - де) праве коалиције, владе, пишу законе итд. Све је то познато и ништа није различито од било које државе на свету.

Да не улазимо у шире теме, ал' да ли вас неко тера да на пример купујете у мало/великопродајним објектима које држе тајкуни? Наравно да не. Да ли сте се жртвовали да купујете, паз сад, скупље али да паре не иду директно њима у џеп? Нисте. Другим речима, ви сте (ми смо) направили тајкуне. Сада је касно да их питамо за први милион.

Кукњава на медије

Медији у Србији су једноставно ђубре које уређује багра без скрупула зарад пара које добијају од истих наведених служби, тајкуна и политичара приде. И ту се Србија не разликује ни од једне државе на свету.

Свеопшта таблоидизација медија није настала ради себе саме већ због вас – који исте те медије пратите. Телеграфи, курири, блицеви и информери не би постојали да их ви не пратите. Делите текстове са њихових сајтова као да су бесплатни – а све сте то већ скупо платили. Дакле, ви сте створили таблоидне медије.

Кукњава на ријалити програме

Слично као и са таблоидним медијима које, наводно, нико не чита – тако и ово нико не гледа. Овде сви знају шта се где дешава у оваквим програмима, коментарише се и тиме се даје популарност овом злу. Статистике говоре боље од мене, ал' рећи ћу вам оно што сами знате: ви сте створили ријалити програме.

Кукњава на народњаке

Писао сам о томе како су настали ратови у СФРЈ где сам малко двосмислено описао развој народњака и масе око њих. Начуљите уши и видите шта се масовно слуша и ко пуни стадионе. Наравно, самим пристајањем на њих и одлазак на место где се „после поноћи пусте” или ширење информација о њима долази се до логичног закључка: ви сте створили народњаке.

Кукњава на политичаре

Господо драга, кукате како ништа не ваља, а имате сваке четири године, често и ређе – изборе. Самим тим што излазите на њих и гласате за неког и за неке дајете им легитимитет. Политичари нису с Марса пали, нити су са зрна грашка – они су одраз ове државе и њихових бирача и паз сад: ви сте створили политичаре.

На страну то што немате баш неке радне навике, 'оћете све џаба и преко ноћи, политичари вам ту не могу много помоћи, а нешто вам и не одмажу.

Кукњава на безбедност

Ово ми је најомиљенији сигнал да је неко уплашен као грлица и немоћан те свој страх храни читањем црне хронике. Убиства, крађе, лоповлуци, разбојништва се дешавају и дешаваће се и по томе се Србија не разликује од других држава. Штавише, Србија има број убистава годишње по глави становника као Шведска, много мање него Британија и четири пута мање него САД. Али, битно је да се храните страхом, што је једна од фора коју користе таблоидни медији. Осећај небезбедности сте сами створили, јер дозвољавате медијским ђубретарима да пишу о томе, што ви конзумирате уз сласно цоктање.


И тако даље, кукњави је безброј.

Сви који ме знате, познато вам је да нисам никакав ни маг ни гуру, нити сам нарочито паметан, нит сам леп, нисам ни богат, мало сам се угојио итд. Дакле, може се рећи да сам чак испод просека и самим тим што знам људе вишеструко паметније од мене значи да нисам ништа посебно. Пошто хоћу рећи да смо сви ми мање-више у истом сосу, порука је следећа:

Средите сопствене животе, оне делове у које вам не улазе ни политичари, ни тајкуни, ни ријалити програми ни медији и којекуде. Дружите се, волите се, жените се, рађајте, радите на себи, читајте, не кликћите на глупости и престаните да се бавите овим темама. То је крвопијска банда која живи од ваше пажње/читаности/штагод. Онога тренутка када не буду имали пажњу, пропашће неславно као сви ми егоманијаци.

То уопште није тешко, ал треба имати муда да се прочита и нека књига са дедине полице, или научи нешто ново, на пример комјунити менаџмент. Треба вам 16 секунди.

Тек када средите своје животе – буните се, али нек та побуна буде масовна и јака. Знам да треба још много да радим и на себи и уопште да бих имао права да се буним. Не заборавите стару јеврејску: „Проблем који се може решити новцем није проблем”, али и Емерсонову: „Може ли се ико сетити кад то времена нису била тешка и када новца није било мало?”

Мене, конкретно, више брине то што су послали човека на Месец, а нису направили бешумни усисивач.

Све док је у просечном аутобусу вредност мобилних 10.000 евра знајте да нећемо пропасти.

Шири бјутизам...

Ово неблошко писаније мож'те метути ди вам воља, ал' до сада се као најразумљивије показало ако га метете на неку од друштвених мрежа за дангубљење домаћица.

   

Тако, поред тога што чините похвалу овог нелитералног штива, чините и да Бјути постане утицајан блогер и да може да једе и пије за џаба кад га позову да прича глупости којекуде.


 

Коментари

Пишите шта 'оћете, ал' у принципу се не обазирем на ваше глупости.

Систем за коментарисање омогућио Disqus

Ne kužim / Can't understand

Лајкујем вам мајке

Само за хипстереАко ово неко користи, мож и да кликне

Свежи коментари

Вид' што лепо

Srbovanje
Preko ramena

Ове ја читам...

...ал' не мора да значи да вазда ценим њихове написане глупости.