Neblog

Удрите мене, ја сам политички некоректан

а не жене!

Неблог > Писаније > Удрите мене, ја сам политички некоректан
Написано:
Udrite Mariju a ne Bjutija

Не бих се обраћао ширем аудиторијуму, јер сам у седмом трансцедентном степену на плус четрес с којекавим проблемчићима и зачкољицама животним, да ме нешто није изнервирало.

Не, то није повратак комуњарске багре и радикалских џукела на власт – тако нам и треба, већ нова маркетиншка кампања компаније AVON за коју тврде да није циљ да се компанија рекламира већ, опет, „дигне народу свест” да жене не треба тући.

Па, не треба тући жене. Не треба тући никога. То је кривично дело у свакој цивилизованој држави у 21. веку.

Међутим, да неки туку жене – то је тужна чињеница. Да сви туку жене, то је лаж, као што је вероватно лаж и статистика да „свака друга жена трпи насиље”. Другим речима, у Србији милион и по жена трпи насиље. Наравно, статистика се штелује да би се добиле донације. Када сам причао са једним активистом женског рода да ми да методологију утврђивања статистике, одговора није било.

Открићу вам једну истину, ал' не ширите даље: Свака жена трпи насиље!

Ево, ја сам данас злостављао своју девојку. И мој друг је данас злостављао своју жену. Комшија, такође.

Како то знам? Лепо, пише на сајту у дефиницији психичког насиља над женама. На сајту Хоћу да знаш се каже:

 

Психичко насиље

Психичко насиље је најраспрострањенији вид насиља и подразумева ситуације када вас партнер: вређа, исмева, критикује, оптужује, прети вам, назива вас погрдним именима, понижава, омаловажава вас или вашу родбину и пријатељице (нпр. „ти си глупа”, „види каква ти је мајка”, „твоје пријатељице лоше утичу на тебе”, и сл.), љубоморан је, прислушкује ваше разговоре, претреса вашу ташну, ограничава или онемогућава комуникацију са родбином и пријатељицама, када вас својим понашањем нагони да мислите да сте „луда” и друге сличне ситуације.

 

Ако не верујете, уверите се и сами. Линк је у пасусу изнад цитата.

Пошто сам познат по беспотребном одласку у ширину приликом писанија, ево вам неколико сажетака.

Сажетак број 1: За будале
Ово писаније ће бити схваћено погрешно јер ће опет острашћене будале, иако сам написао десет пута, да се праве блесави и да кажу: „ти подржаваш насиље над женама”, „види статистику”, „пишеш ћирилицом, ти си фашиста”, „жене бију, схвати то!” итд.

Не подржавам било који вид насиља, поготову над женама. Паметном доста.

Сажетак број 2: Позив на фајт
Иако је сама идеја кампање добра – да се ставе јаки људи и да се напише: „Удри мене, а не жене” тиме нека трећа будала може да схвати да је то позив на фајт, као: „Нервира те жена? Иди у кафану и туци се.” Дакле, сама кампања подржава насиље, ал' не над женама.

Сажетак број 3: Хуманитарци за шке
Хуманост је велика ствар. То је ретка људска особина и немају је сви. Међутим, имају је сви за паре. Најбољи пример су којекакве НВО где су сви хумани за донације, симпозијуме, конференције итд. Учинак је никакав, писао сам о томе у „Да ли се разумемо?”.

Тако је и AVON толико хуман да је морао да се потпише на промо плакате. Другим речима, то је рекламирање и злоупотреба тешке позиције жртве – жене. Аналогно са дефиницијом зеленаштва у Кривичном законику.

Сажетак број 4: Ефекат
Позитивног ефекта, наравно, неће бити. Онај ко не бије жене неће их тући, док онај ко их туче наставиће да их бије јер ово није прва кампања таквог типа, а неефикасна је као и свака до сада. У супротном смањио би се проценат насиља. Дакле, то је проблем система (школство, полиција, судови) и менталитета. Ал' добро је за ваљање јефтине козметике преко AVON даме коју нико не сме да бије.

Сажетак број 5: Релативизација проблема
Ако се питате зашто дванаест година спемовања о овом проблему није уродило плодом, одговор је једноставан. Проблем је релативизован до те мере да подстиче насиље. Јер ако неко чује набифловани податак да „свака друга жена трпи насиље”, схватиће да је то нормална ствар и да малтене свако бије своју жену. Онај ко је на ивици очас ће је прећи.

Сажетак број 6: Тровање
Већ сам писао о сличном пре неколико година, а писаније се зове Тровање па није згорег да имате више материјала да ме мрзите.

Сажетак број 7: Удри њега, а не њу
Када сам пре десетак година сазнао да дечко бије моју другарицу одвалио сам га од батина. Шта сте ви урадили поводом сличнога? Лаковали сте постове? Шеровали сте слике? „Апеловали”? Цоктали? Част изузецима, ал' лако је бити хуманитаран инситуцијом лајка.

Сажетак број 7: Поука о маркетиншком леку
Не туците жене. Нема сврхе опет ће бити жене. Ако не волите жене, онда вам не могу помоћи.

Међутим, могу вам помоћи саветом да бојкотујете све компаније које се рекламирају на овај болестан начин. Овај вид рекламирања је неморалан, љигав и џукачки. Колико год вам то представљали као хуманитарну акцију, то је за бацање пегле.

Сажетак број 8: Мож' ме апите
Никада не бих написао ово што сада пишем да се нису нашли неки паметни да (популарно речено) замењују тезе.

Све је почело тако што сам, док сам чекао нешто, био докон и прозивао се с ортакињом с којом се увек прозивам, направивши постер с њеном искривљеном фацом где је писало: „Удари мене а не Бјутија” - дакле, интерна зајебанција. Онда су се нашли паметни да копипејстују неке статистике иако је циљ био сасвим други и то интерни. Потом су реаговали из компаније AVON опет славши на мејл неку статистику да би оправдали свој неморално-љигави чин. Онда су реаговали и неки блогери... а онда мени дошло па напис'о.

Udrite Mariju a ne mene!Наравоученије: Идеја AVON кампање солидна, екипа на постерима за респект, компанијска етика нула, ефекат никакав.

Једва чекам да прочитам ваше коментаре, да копипејстујете статистике и остало што вас забавља у смислу салонског интелектуализма, а колоквијално свирање к**цу.

За крај да извређам жене: Видите какве су вам мајке и ваше пријатељице лоше утичу на вас.

Ето, сада стрељање.

ЕДИТ: Пошто колико год се трудили да не будете и даље сте с ових простора, а статистички гледано сте Срби у већем проценту, што даље значи да вам интелигенција није јача страна, закључак ћу подебљати:

Ово није писаније у коме се оправдава насиље над женама, већ писаније против корпоративних џукела који се рекламирају на овај начин. Оћете да поновим још једаред?

 

EDIT 2: Коментари ће бити занимљиви, ево управо госпођа Махлат ми рече на чету: "Пуштај текст, а ја ћу да видим на коју реченицу ћу да те оплетем". Очекује се пребирање по ситним цревцима.

Шири бјутизам...

Ово неблошко писаније мож'те метути ди вам воља, ал' до сада се као најразумљивије показало ако га метете на неку од друштвених мрежа за дангубљење домаћица.

   

Тако, поред тога што чините похвалу овог нелитералног штива, чините и да Бјути постане утицајан блогер и да може да једе и пије за џаба кад га позову да прича глупости којекуде.


 

Коментари

Пишите шта 'оћете, ал' у принципу се не обазирем на ваше глупости.

Систем за коментарисање омогућио Disqus

Ne kužim / Can't understand

Лајкујем вам мајке

Само за хипстереАко ово неко користи, мож и да кликне

Свежи коментари

Вид' што лепо

Srbovanje
Preko ramena

Ове ја читам...

...ал' не мора да значи да вазда ценим њихове написане глупости.