Neblog

Приручник за хејтере

почните на време!

Неблог > Писаније > Приручник за хејтере
Написано:
Hejteri - propadosmo

Мој покојни отац је говорио да постоји једна универзална парола за све демонстрације. То је транспарент на коме би било исписано „срамота” и са њим би се могло на све протесте, демонстрације, али видимо да је погодно и за интернет којекуде.

Ако сте млада особа, која тек улази у хејтерске воде, знајте да је овај посао шаблонски и ако га стварно волите уживаћете у њему занавек. Предност је што нећете морати чекати пензију да би вам сметало све што постоји, већ ћете се осећати тако читавог дана. Ако још са својим ближњима делите ставове о неправедном свету то је радост коју не може заменити ни породично паковање сладоледа чоколада-ванила.

Хејтер мора бити упућен у све, а највише треба да се разуме у политику, економију и екологију. То, наравно, подразумева да немате завршене школе из ових области и да волите да објасните људима нешто што без вас никада не би сазнали.

Просечан хејтер мора устати рано, прочитати све вести и на време реаговати на неку озбиљну. Ако сте неискуни у хејту за почетак је довољно проширити неку вест са универзалним коментаром „видиш ти шта се ради”.

Хејтер ће временом научити да је Србија једина држава на планети и тако ће се уско профилисати. Друга вежба је да се постави нека вест с коментаром „само код нас може нешто овако”. Ово је пипав терен, јер увек постоји нека џукела која упоредно прати и друге државне системе, а и вести из њих па вам може одговорити нешто бласфемично као: „шта је ту чудно, па у (списак од 10 развијених држава) је слично и то је пракса свуда у развијеном свету”, али прави хејтер ће увек имати спреман коментар у ком ће се позвати на неколико кључних речи, углавном имена и презимена политичара са додатим таговима „лопов”, „покрали”, „тајкун” и слично. Дакле, хејтер мора хејтовати и бити уско оријентисан на свој микросистем.

Како време пролази, хејтер ће умети да испипа пулс својих читалаца и следбеника. Знаће шта их доводи до хејтерске екстазе, до групног цоктања и колутања очима, до оргазма подстакнутог неправедношћу света у коме живимо. Тако ће хејтер временом наћи свој стил. Дневна политика је увек добитна комбинација јер су људи докони, бесни и слабо сексуално опште па морају негде избацити нагомилани стрес. Зато ова професија изискује прецизно дедукционо циљање са закључком, зависно од поенте написаног, али „краду нас” увек пали у свим системима и цивилизацијама.

Међутим, неки људи ће често хејтере мешати са критичарима или са најгором сортом - конструктивним критичарима. Зато хејтер никада, понављам – никада, не сме нудити решење за неку ситуацију. У својим аргументима не сме имати доказане чињенице, већ углавном нагађања и „јавне тајне”. Дакле, аргументација „сви знају”, „свима је познато” и „јавна је тајна” увек пролази и хејтер не сме ићи даље од ових постулата, јер ако падне у замку нуђења решења за неку ситуацију – престаје бити хејтер и губи кредибилитет код масе.

Хејтеризам је масовни облик комуникације. Професионалци се никада неће обраћати одређеној групи већ маси као таквој. Не треба падати у заблуде да хејтери имају своју идеологију, напротив.

Постоје либерални и конзервативни хејтери. Либерални хејтери су они што користе статистике као доказе, али не нуде објашњења за методологију истраживања. Просечан либерални хејтер ће вам рећи да свака друга жена трпи насиље, али без објашњења појма „насиља”. Читалац и следбеник либералног хејтера упија написано и шири даље без икакве сумње у истинитост или методологију. Њему је свеједно да ли је то „насиље” мужевљева нога у плексус или напад кучета на жену испред месаре. Потајна жеља му је да, ако већ није, ради у некој НВО где ће живети од хејта који ће прогласити „друштвеним активизмом” у жељи „да се промени свест” и да га плаћају Амери.

Конзервативни хејтери су десно оријентисани, али имају комунистичку идеологију. Ретко користе статистике али знају да увек постоји нека урота против сопствене нације. Имају два поља деловања – спољни и унутрашњи, где код спољног „знају” да је главни кривац за тренутно стање неко, често једна особа која персонификује читав „нови светски поредак”. Мало им је теже од како је отишао Солана, али нађе се неки. Унутрашње деловање је чисто левичарско, може се назвати и утопистички-комунистичко и кључне речи су „све су продали”, „покрали”, „лопови”, „тајкун”, „Руси нас никада нису здали” и тако неке глупости. Ништа ново нису смислили што већ није Гебелс. Потајна жеља му је да, ако већ није, ради у некој НВО где ће живети од хејта који ће прогласити „одговорношћу за стање нације” у жељи „да се чује истина и исправе историјске неправде” и да га плаћају Руси.

На крају, изопштено али популарно, постоје хејтери општег типа. За разлику од поменута два типа, немају неку посебну идеологију. Њима смета и Цеца и Тивери Корпорејшн, и Бус плус и Тојота. Покривају широк спектар тема зависно од тога да ли им је кафа ујутро била кака треба или је мало ређа. Мост преко Аде је добра тема увек, политичари знамо каки су па су вечита тема, а дан траје прекратко па се може хејтовати и равнодневица. Потајна жеља му је да нађе било какав поштен пос'о, јер се од општег хејта тешко живи.

Зато, ко жели бити хејтер, мора да се оптимизује на одређене кључне речи, да пипа пулс својих читалаца и кад се опусте, тад да удари - јер је ефекат ишчекиваног изненађења пресудан.

Небитно да л' сте либерални комунисти или конзервативни комунисти, или комунисти хејтери општег деловања, морате причати у паролама, а ево мојих предлога са којима не можете погрешити:

 • Срамота
 • Стиди се, Србијо!
 • Краду нас/лопови/тајкуни
 • Овога има само код нас
 • Свима је познато/народ зна/јавна је тајна итд.
 • (име политичара) док је био (функција) није ништа урадио а сада је (функција) па је (крилатица – може бити било шта од наведеног, само у падежу)
 • Трују нас (за екологе, припаднике теорија завере, генетски модификоване хејтере)
 • Нећу да моја деца (шта год)
 • Некад се знало шта је ред (ово увек пали, јер људи имају кратко памћење и увек мисле да је било боље, иако се овде никада није знало шта је ред)
 • Статистика каже (па извести неки закључак из сумњивог и плаћеног истраживања)
 • итд.


Дакле, хејтери почетници – крените на време. Видите да ништа не ваља!

 

Хејтер - релативно нов термин који полако потискује одомаћени турцизам - наџак. Препорука је да се за наџак бабу користи термин баба хејтерка, да би вас разумеле и младе генерације.

Шири бјутизам...

Ово неблошко писаније мож'те метути ди вам воља, ал' до сада се као најразумљивије показало ако га метете на неку од друштвених мрежа за дангубљење домаћица.

   

Тако, поред тога што чините похвалу овог нелитералног штива, чините и да Бјути постане утицајан блогер и да може да једе и пије за џаба кад га позову да прича глупости којекуде.


 

Коментари

Пишите шта 'оћете, ал' у принципу се не обазирем на ваше глупости.

Систем за коментарисање омогућио Disqus

Ne kužim / Can't understand

Лајкујем вам мајке

Само за хипстереАко ово неко користи, мож и да кликне

Свежи коментари

Вид' што лепо

Srbovanje
Preko ramena

Ове ја читам...

...ал' не мора да значи да вазда ценим њихове написане глупости.