Neblog

Срећа и како до ње

не гледајте „изван кутије” јер кутија не постоји

Неблог > Писаније > Срећа и како до ње
Написано:
Срећа

Сувише сам стар да бих вам могао помоћи, а и нисам неки мудрац, али послушајте мој савет. Увек сам сматрао да је природно стање човека да буде срећан. Увек постоји разлог за срећу. Да, увек постоји разлог.

Живим у Србији, као и многи од вас. Сличног смо порекла, образовања, материјалног стања и слично. Ту и тамо неко мож себи да приушти коју глупост више или мање, али то је то. Знамо каква нам је држава. Не ваља, једноставно, неке ствари не штимају. Нема изгледа да ће се ствари променити набоље ускоро и Србија није једина са оваквим проблемима.

Па шта?

Постали смо оптерећени спиновањем вести које махом имају политичку залеђину. Читамо или гледамо одређене медије и мазохистички чекамо неку лошу вест да пљујемо све и свја. Међутим, нико не жели да схвати да су медији махом узрок наше несреће јер су сви до једног – таблоидни. Живе од сензација тј. пренадувавања вести и то по политичкој директиви. Ако су деведесете појели скакавци, двехиљадите су појели магарци. Ми смо им то допустили и нека нам.

Добро.

Е, сада: Који је ваш проблем у приватној сфери? Зашто нисте срећни? Да ли бисте били срећнији када би ваша странка дошла на власт или остала на власти, зависно из које перспективе гледате? Или фудбалски клуб за који навијате? Наравно да не, или евентуално, краткотрајно.

Срећа је индивидуална ствар. Миленијуми људске цивилизације су нас научили да срећа нема везе са државом у којој живите, са парама које поседујете, са друштвеним статусом или каријером. То је лична ствар, то је у вама и то је ваша перцепција сопственог живота и света у коме живите.

Ако ме је живот нешто научио до сада, то је да ценим ствари које имам и да не завидим другима на глупостима.

Срећан сам кад се пробудим. Срећан сам када скувам кафу. Срећан сам када упознам занимљиву особу. Срећан сам када научим нешто ново. Када нешто створим (радило то или не). Живот се састоји од много лоших ствари и ту нема спора. Али такође живот даје много лепих тренутака и на вама је да их искористите.

Многи мисле да сам хејтер, али мој начин размишљања заправо потиче од учења свирања гитаре. Разлагање наизглед компликованих ствари на ситне детаље и упрошћавање истих док се не дође до суштине. Никад нисам постао гитариста, али ствари увек гледам просто. У срж. Тако и решавам проблеме и иде ми добро. Све на свету се састоји из неког једноставног алгоритма који се после само шминка и дотерује. Отуд, када напишем суштину, испаднем неки будибогснама којекакав, што ми не смета јер време углавном ради у моју корист. Проблем је што ме људи схватају на други начин, преко писанија, ал' нека.

Можда због свега наведеног ништа не посматрам трагично. И кад се деси нешто лоше знам да ће проћи. После кише – сунце фора, с тим што постоји блатњави међупериод.

Волим и људе, иако многи мисле да сам мизантроп. Заправо уживам у друштву. Многе своје пријатеље и познанике високо ценим иако увек нађем начин да их наизглед прозивам, ал' то је само игра и нема лоше намере. Штавише, многи моји пријатељи су једноставно веома интелигентни и светлосну годину далеко од мене по неким врлинама. За неке могу да потпишем да су генијалци. Једноставно уживам у њиховом друштву и срећан сам.

Својевремено сам написао „Зашто мрзите богате људе?”, што је заправо био сатиричан текст који многи нису схватили како треба али поента из њега стоји. Промените поглед на свет и утичите на ствари на које можете да утичете. Не бавите се дневном политиком и теоријама завере јер ту једноставно никада нећете доћи до истине јер је нема.

Када крене лепо време идите у најближи парк са пробраним пријатељима. Ко је из Београда нека оде на Кошутњак. Понесите ћебе и решо. Распрострите ћебе на ливади, скувајте кафу и попијте је са пријатељима. То је живот, а не црна хроника, мост на Ади, завера Ротшилда или на шта се већ ложите.

Наравно, смејте се. Не на силу, смејте се из срца. Увек има нешто смешно и занимљиво. Ако нема, урадите нешто смешно.

Могу да вам наведем бар двадесет мојих тренутних проблема. Неке ствари су веома озбиљне, неке тешко решиве. Ипак, ја сам срећан човек.

Сувише је разлога да се не осећамо срећнима, а само је један да се осећамо добро. Ми сами. Промените поглед на свет. Право на срећу вам нико не може одузети.

Срећно.

П.С. Извините на конфузности изложених ставова и мисли, ипак је недеља, спавао сам три сата, ноћас сам ђускао с другарцом на шипци у клубу коју смо одвалили после.

Шири бјутизам...

Ово неблошко писаније мож'те метути ди вам воља, ал' до сада се као најразумљивије показало ако га метете на неку од друштвених мрежа за дангубљење домаћица.

   

Тако, поред тога што чините похвалу овог нелитералног штива, чините и да Бјути постане утицајан блогер и да може да једе и пије за џаба кад га позову да прича глупости којекуде.


 

Коментари

Пишите шта 'оћете, ал' у принципу се не обазирем на ваше глупости.

Систем за коментарисање омогућио Disqus

Ne kužim / Can't understand

Лајкујем вам мајке

Само за хипстереАко ово неко користи, мож и да кликне

Свежи коментари

Вид' што лепо

Srbovanje
Preko ramena

Ове ја читам...

...ал' не мора да значи да вазда ценим њихове написане глупости.