Neblog

Певам народњаке

...даворике предизборне дајке

Неблог > Писаније > Певам народњаке
Написано:
Даждевњак народњак

Да ли сте се икада запитали, драги читаоци мојих писанија и верни пратиоци мојих глупости, зашто се продају неке неквалитетне ствари, а сви знају да не ваљају или зашто толико има „народњака“ у смислу музичког нежанра и слично?

Разлог је једноставан: те ствари погађају у најпримитивније људске нагоне, блиске животињским. Рекламе су углавном упућене на вашу свест, да се осетите боље ако купите тај производ или бар другачије. Погледајте ко све вози Мечке итд. Иста ниша (веома популаран израз и треба га често понављати ако желите да дигнете ниво позадини, као и нпр. потка) се користи и код народњака и остале поп музике тј. утиче на најпримитивније нагоне и подсвесне жеље публике.

Погледајте само о чему певају народњаци. Преваре, отимање дечка/рибе, освета итд. То је оно што би мноштво радило или ради, ал' не сме да прича о томе ал' ако слуша и запева... ником ништа. Рецепт за успех.

Написах сад којешта у циљу појашњења даље материје па се спетљах, ал' идемо 'вако.

Све је почело када је господин пристојног народског изгледа, из неке врсте мурије (знамо шта је ал' што мање кључних речи на Гуглу и личних имена лакше је) а сада саветник Министарства здравља дошао случајно баш у јутарњи програм који гледају пензоси и то баш да прича о корупцији, тако популарној теми. Баш – шест месеци пред изборе.

Погледах, чак и ја бејах пријатно изненађен, ал' Шејтан ми не даде мира те питах Бога Гугла: „Гугле, ко је овај?“, а Он ми избаци чланак у коме пише да је из радикала или СНС-а или како се већ популарно зову ти.

Пошто сви шероваше тај клип са РТС-а, а оно што већина ради углавом засмрди на превару – што у овом случају и јесте. Све и да је „човек поштеног изгледа“ сам Св. Сава сматрах да сам дужан да упозорим своје пријатеље да је то само још један политички маркетинг, вешто исцениран и осмишљен да убоде тамо где треба – болна тема корупције. Другим речима, тип је пев'о народњаке.

Али, пев'о сам их и ја. Када пишем своје глупости углавном радим тестове и гледам како ће ко да се понаша на одређене констатације, а некада чак и на кључне речи, тј. играм игре. У вешто осмишљеном пројекту хејтера могу да видим како људи се ложе на ово или оно, шта им буди наду, а шта им улива срећу. Другим речима бавим се маркетингом, ал' не желим да узимам паре за то јер је срамотно (тј. да „вештину“ злоупотребим, мада многи и не знају у шта сам све уплетен). Увек сам тврдио да маркетинг пали само ако пуцаш на нечији его, тако да ако некоме кажеш да је глуп (и остали којекуде ублажени синоними за то), он ће да размисли о томе што му нудиш, а то се показало као исправно.

Међутим, десило се нешто веома занимљиво. Како сам образложио да су људи кретени јер не капирају да је то само још један вид политичког маркетинга, кренуле су лавине коментара а неки чак добри пријатељи су кренули и са увредама, итд. Онда одлучих да то све избришем и да их оставим у утопији те да мисле да систем који тренутно имају је супер и функционише, а састоји се у томе да могу изаћи на изборе и нешто променити.

Најбољи пример за то је Обама. Је л' променио нешто? Није. Јесте козметички, ал' суштински није. Сетимо се свих „промена“ транспарената и ситне бураније која се и код нас ложила на то.

Отидимо на Окупирајмо Волстрит покрет. Окупљени не знају шта хоће, али знају да више не може овако. Што је истина. Многи су их прозивали да се боре против корпорација али са Ајфоновима у рукама итд. Шта год имали у рукама, знају да више овако не може. Међутим, то „ново“ још не постоји ни у политичкој теорији и за сада је само извор проблема.

Поента је у томе, а то желим да објасним свима, да државама одавно не владају партије или политичари ако хоћете, већ финансијске институције и корпорације. Увек су имале удела у власти, немојмо се заваравати – и треба да га имају, али никад оволико. Зато, ко код да је на власти тј. ко код да добије гласове на изборима – ништа неће променити осим козметике.

Левица, десница, националисти, хипици, апатриди – све је то исто и нико није гадљив на паре. Невладине организације, преко 10 посредника такође финансирају корпорације а ови се онда боре за права мравоједа, чисту енергију, да се коњима не буше уши и да се деца не смеју опалити по прстима ни кад гурају прсте у струју.

Наравоученије овог наменски написаног и на брзину склепаног записа је овај:

Свако ко изађе на следеће изборе или изађе, а не прецрта листић у смислу протеста против бесмисленог система који само једе паре а не прави нове на рачун ширег слоја, нема никакво право да се буни да му је лоше и да тешко живи. Онај, пак, ко гласа заокруживши неки број испред имена неког имена или странке пристаје на све што ће се десити следеће четири године. Колико год се бунио на за то време – џаба му је. Може бити понижаван и отпуштан, опорезован и краден, санкционисан за глупости или без разлога – нема назад, јер то сте тражили.

Ово све даље значи да треба да прецртате свој листић на изборима и да покажете да систем не функционише. Држава демократског фашизма у коме не можеш да послујеш, радиш, пијеш, лечиш се, слушаш музику, возиш, путујеш... не може дуго да опстане.


Заправо, ово сам писао, између осталог, због мог великог пријатеља Кике из Ниша у нади да се неће љутити на мене и да ће ствари сагледати из ширег угла. Знам да нисам открио Америку (урадио је то Колумбо, или чак Викинзи) ил' топлу воду, ал' није ми јасно како вам дан прође у бистрењу политике и навијању за оне који оличавају искључиво пословне интересе.

 

* Овај текст није о томе ко је управу, већ о томе да не верујете свему што видите и прочитате јер пут до пакла је поплочан веровањем у разне којештарије. Само позивам на опрез да не би било накнадне кукњаве.

Шири бјутизам...

Ово неблошко писаније мож'те метути ди вам воља, ал' до сада се као најразумљивије показало ако га метете на неку од друштвених мрежа за дангубљење домаћица.

   

Тако, поред тога што чините похвалу овог нелитералног штива, чините и да Бјути постане утицајан блогер и да може да једе и пије за џаба кад га позову да прича глупости којекуде.


 

Коментари

Пишите шта 'оћете, ал' у принципу се не обазирем на ваше глупости.

Систем за коментарисање омогућио Disqus

Ne kužim / Can't understand

Лајкујем вам мајке

Само за хипстереАко ово неко користи, мож и да кликне

Свежи коментари

Вид' што лепо

Srbovanje
Preko ramena

Ове ја читам...

...ал' не мора да значи да вазда ценим њихове написане глупости.