Neblog

Вода у флаши

Или како идиоту рећи да је идиот

Неблог > Писаније > Вода у флаши
Написано:
Мученица пије воду

Сви ви који ме познајете лично, виртуелно или из чувења знате мој став о флашираној води. Увек сам мислио да је то превара и то, наравно, мислим и даље, а за све вас који је купујете мислим да сте идиоти, што и сами знате. Овај текст пишем да бих вам још који пут рекао да сте будале, а у тексту ћу неколико пута рећи да сте будале, али додаћу и да сте кретени и идиоти.


Пошто сте све то и сами знали, ред је да сада и прочитате зашто.

 

Први сусрет са флашираном водом

Сећам се, друга половина деведесетих, ја млад гимназијалац. Била нека мученица у одељењу која је вазда била на дијети, а седела је ту негде у мојој околини. Руку на срце и јесте била дебела, ал' није била ни симпатична. Једног дана поред банане, јабуке и осталих шатро дијеталних ствари извади и флашу на којој пише "Роса". Узмем ја то у руку, гледам и питам: "Шта је ово?" "Вода", каже.

Изненађењу није било краја. Разумем и оне што купују Сонијеве компактне дигиталне апарате, чак и оне који возе француске аутомобиле, али да неко купи воду у флаши, то је врхунац преваре. Тема ме је тада заинтересовала, али је остала у на дну мозга, који је потом био фрагментиран разним врстама података који су се сливали у њега.

Међутим, после петооктобарских промена Србија је ушла у примитивни капитализам, а ја у зрелије године и аутоматска дефрагментација која иде с годинама на површину је избацила фајл из малог мозга под именом voda u flashi je za budale.txt

Видех да је појава узела маха. До јуче нормални људи почеше да бацају паре на глупости, а једна од њих беше и вода у флаши. Могуће да је мој мозак дефрагментацију вршио 2002. или 2003. године, али тада сам схватио сву дубину проблема.

Мој став о води

Воду искрено не пијем или је пијем врло ретко - када нема ништа друго. Пијем је и на тренингу јер ми све остало тешко пада. Међутим, нико до сада није успео да ме убеди да у њој "има нешто" од чега ћу да будем здравији или да ћу, пијући је, живети стотинак година. Против воде, као такве, немам ништа. Проблем (глобални) наступа када неко запакује воду и прода будали.

У периоду схватања ове цивилизацијске преваре, уочио сам још једну веома важну ствар. Моје памћење је слоновско, поготову када се ради о некој превари. Тако, пре појаве флашираних вода на нашем тржишту никада нико није говорио (а ово потписујем) да треба пити минимум две литре воде дневно. Две литре течности - да! Вода је само једна од течности која се може унети у организам, база свих осталих течности, а пошто у њој нема ништа, онда је то кречење за џаба.

Како идиоти воле да буду идиоти

Сада на сцену ступају доктори, који су лаки на лови и масовно у "лајфстајл" или у емисијама о здрављу изјављјују да треба пити воду, малтене док се не цркне. Испред њих обавезно стоји нека марка воде или је спонзор емисије. Тако се удара на подсвест и савест.

Позната је прича да представници фармацеутске индустрије обилазе докторе по Србији (и свету) и уз одређени уступак (џаба семинар, квази стручно усавршавање или директно лова) наговарају докторе да преписују њихове лекове. Исти случај је и са докторима који на телевизији причају да треба пити воде.

Међутим, када си болестан и када одеш код доктора, он ће ти опет рећи да пијеш "доста течности", а и незамењиву пилећу супу.

Онда мајке које имају децу терају мукице да пију воду, док би ови пре попили нешто с укусом, али "пиј, то је здраво" може само децу да натера да кад одрасту почну да воде своју битку са системом. Срећом, мене нису терали да пијем воду, јер у мојој кући никада није било неког масовног наседања на пропаганду. Нисам пио чак ни воду из чесме.

Пошто је просечан потрошач веома глуп, а при том га воде различити страхови, оправдани и неоправдани, логично је да се плаши и смрти. Плаши је се свако и то је нормални људски страх. Фора је продати будали нешто од чега ће бити уверен да ће живети дуже и здравије приде. Ово није плацебо, јер је плацебо аутосугестивни начин постизања неког ефекта. Флаширана вода је превара која служи само да се узму паре од наивне будале и ништа друго.

Онда су почеле маркетиншке кампање на којима би и Гебелс позавидео. Приче типа "људски организам је у том и том проценту сачињен од воде". Па шта. Сачињен је и од гована па не морам да их једем. Приде, узмите обичног потомка самоуправљача, исцедите га и попијте исцеђено. Је л' укусно? Је л' то вода? Није, то је течност, у којој додуше има воде, али то није изговор да би се пила вода у флаши.

Даље ту су најбољи конзументи потрошачког друштва - жене, које су вечито дебеле или немају "кожу као на реклами", нити желе да имају "кожу као поморанџина кора" већ више као лубеница или киви када не обрију ноге.

Сценарио је такав да се појави витка риба на телевизији која - трчи, а онда пије воде к'о камила, ал' уместо да јој израсте грба, смањи јој се стомак. Вид' витка је, мора да је од воде.

Још један сценарио. Појави се неки манекен, мало га офарбају у седо, обуку му бели мантил, а он кликће, фора, по екрану, а појављују се разни, шатро, корисни елементи којих има у води. Поред тога што је ово кривично дело преваре, бабе стекну утисак и да су сви доктори - лепи.

Сценарији доведу до циља. Удри по рафовима, наливај се водом, бићу мршав/а.

Самоуправљачи залутали у потрошачко друштво су и даље убеђени да ће смршати ако пију воду, а не ако мрдну гузицом и престану да ждеру. Другарица ми једном рече да како устане попије 7 (седам) чаша воде на силу. То је чула негде да ће од тога бити витка и наравно здравија.

Мој покојни отац једном ме је питао: "Шта се ово дешава по граду? Иду рибе улицом, у једној руци носе мобилни, а у другој воду у флаши?"

То је то. Врхунац преваре у којој људи воле да учествују, јер им даје привид среће и сигурности.

Паз' сад

Пошто не волим да ме неко лаже, нити волим да учествујем у превари типа вода у флаши, глобално загревање, зелене технологије, интернет маркетинг, свратишта за децу, косовска битка, шведски стандард, количина мегапиксела, Твитер револуција, блоговање и остало што воли докон плебс - често припадници екстремних групација, кренем у мало истраживање.

За воду у флаши сам знао да је превара иако нисам имао никаквих конкретних података за то. Једноставно имам нос да намиришем шта будале воле и начин зашто и како им се нешто сервира. Али, ево неких чињеница.

Глобално тржиште воде је порасло за 7% у 2006. години и достигло цифру од 60,938.1 милиона долара! Процена је да ће 2011. године вредети 86,421,2 милиона, што је пораст од 41.8%. У односу на 1997. годину (када сам ја отприлике први пут видео ону "Росу") конзумирање се повећало дупло 2005. године. Воду у великој већини ваљају будалама компаније као што су Кока Кола, Пепси, Нестле и други.

Утицај на здравље је укратко овакав. Цитат је на енглеском, а ви се сви ложите да вам је енглески као матерњи и гађате се таким терминима, па нећу ни преводити, а и мрзи ме, дакле, Википедија:

 

Bottled water does not imply a specific treatment process or better process than tap water or another water source. Some bottled water is simply tap water bottled and sold. In the United States, the FDA regulates bottled water whilst the EPA regulates the quality of tap water and has created 90 maximum contaminant levels for drinking water and 15 secondary maximum contaminant levels. Bottled water processed with distillation or reverse osmosis lacks fluoride ions which are sometimes naturally present in ground water. The drinking of distilled water may conceivably increase the risk of tooth decay due to a lack of this element. According to a 1999 NRDC study, in which roughly 22 percent of brands were tested, at least one sample contained chemical contaminants at levels above strict state health limits. Some of the contaminants found in the study could pose health risks if consumed over a long period of time. However, the NRDC report conceded that "[m]ost waters contained no detectable bacteria, and the levels of synthetic organic chemicals and inorganic chemicals of concern for which were tested were either below detection limits or well below all applicable standards." Meanwhile, a report by the Drinking Water Research Foundation found that of all samples tested by NRDC, "federal FDA or EPA limits were allegedly exceeded only four times, twice for total coliforms and twice for fluorides." The rate of total dissolved solids is sometimes 4 times higher in bottled mineral waters than in bottled tap ones. Another study, conducted by the Goethe University at Frankfurt found that a high percentage of the bottled water, contained in plastic containers were polluted with estrogenic chemicals. Although some of the bottled water contained in glass were found polluted with chemicals as well, the researchers believe some of the contamination in the plastic containers may have come from the plastic containers themselves.

 

Ово све каже Википедија, а ту има и интересантних података о чесмовачи против флаширане.

Такође, садржи и интересантан чланак о Феномену флаширане воде.

Опет на сајту Sierra Club каже:

 

How safe? Many people think bottled water is safer than tap water. There is no such guarantee. The Environmental Protection Agency (EPA) has strict water quality standards for tap water, but the EPA does not oversee bottled water. Bottled water sold across state lines is regulated by the Food and Drug Administration (FDA). The FDA interprets EPA clean drinking water regulations and applies them selectively to bottled water. While the FDA requires water sources to be “inspected, sampled, analyzed and approved,” it only has one inspector so the industry does the inspecting. Nor do the FDA regulations prevent bottling companies from drawing water next to industrial sites, underground storage tanks, or dumps.

 

Закључак

Свако ко купује флаширану воду је будала. Он је обична овца која воли да буде шишана, при томе то скупо плаћа.

Разумем ја да сте забринути за своје здравље. Оно што не разумем је да стварно мислите да ћете решити ствар пијући воду или гутајући таблету (витамини, минерали, све у једном). Здравље је релативна категорија, а човеков организам је најкомплекснији систем који постоји, стога не наседајте на приче здравље за паре.

Додуше, већина вас и јесте будале, обичне ложане које, ако престану да купују воду у флаши, почеће да купују нешто друго, подједнако глупо и преварантски, али на томе се заснива економија. Мени једино није јасно - да сте тол'ко глупи.

Сада озбиљно: Зар сте стварно толики идиоти?

Овде сам мртав озбиљан: Зар сте стварно толики идиоти и будале да наседате на приче о вечном и здравом животу који чак ни Гилгамеш није успео да оствари?

Питање за плебс

Да ли бисте купили "свеж златиборски ваздух" у кеси када би вам то добро изрекламирао и продао? Не би било скупо, 50 динџи. Од тога ћете живети здраво као на селу из ког сте дошли.

Пошто, иако се фолирате енглеским терминима и текстовима, и даље сматрам да је лакше разумети оно што је на матерњем (у овом случају сродном) језику, ево вам мало и на српскохрватском из "Јутарњег листа":

Povodom Svjetskog dana voda skupina američkih aktivista za zaštitu prirode odlučila je objaviti kratak film koji otkriva kako se industrija flaširane vode više temelji na propagandi i širenju straha od vode iz pipe, nego na stvarnim činjenicama. Naime, tko bi platio 2000 puta više za vodu samo zato što je pakirana u plastiku? Nužno je dakle ljude uvjeriti kako je flaširana voda prirodna, zdravija, ukusnija i sigurnija. Međutim, neka istraživanja provedena u Sjedinjenim Državama pokazala su da je voda iz pipe pod strožom kontrolom te da je često čak i kvalitetnija i ukusnija od one iz boce.


Ево занимљивог видеа:

 

Чак и Кинези имају чланак о томе.

Сиже приче: Будале сте. Педала.

 

Још један занимљив видео:

 

Једна занимљива слика:

Вода у флаши

Шири бјутизам...

Ово неблошко писаније мож'те метути ди вам воља, ал' до сада се као најразумљивије показало ако га метете на неку од друштвених мрежа за дангубљење домаћица.

   

Тако, поред тога што чините похвалу овог нелитералног штива, чините и да Бјути постане утицајан блогер и да може да једе и пије за џаба кад га позову да прича глупости којекуде.


 

Коментари

Пишите шта 'оћете, ал' у принципу се не обазирем на ваше глупости.

Систем за коментарисање омогућио Disqus

Ne kužim / Can't understand

Лајкујем вам мајке

Само за хипстереАко ово неко користи, мож и да кликне

Свежи коментари

Вид' што лепо

Srbovanje
Preko ramena

Ове ја читам...

...ал' не мора да значи да вазда ценим њихове написане глупости.